Τετάρτη 6 Οκτωβρίου 2010

Πως ψηφίζουμε στις επερχόμενες αυτοδιοικητικές εκλογές!

Σε αυτό θα είναι ΑΝΑΛΟΓΙΚΑ υποψήφιοι από όλες τις ΕΚΛΟΓΙΚΕΣ ΠΕΡΙΦΕΡΕΙΕΣ.
  1. Ο νέος δήμος είναι χωρισμένος σε ΔΕΚΑ (10) εκλογικές περιφέρειες, που δεν είναι άλλες από τα όρια των συνεννοούμενων Δήμων. Και οι δέκα αυτές εκλογικές Περιφέρειες αναλόγως του πληθυσμού τους θα εκπροσωπούνται ΥΠΟΧΡΕΩΤΙΚΑ στο νέο Δημοτικό Συμβούλιο που θα προκύψει. Η εκπροσώπηση όμως αυτή είναι εντελώς αναλογική του πληθυσμού. Έτσι στο 45μελές Δημοτικό Συμβούλιο που θα προκύψει, θα εκλεγούν: Από τον παλιό Δήμο Αγρινίου  (πληθυσμός 54.253 κάτοικοι) 25 σύμβουλοι. Από το Αγγελόκαστρο (πληθ. 2.761) ένας (1), από τον πρώην δ. Αρακύνθου (πληθ. 6.397) τρεις (3) σύμβουλοι, από τον τέως δήμο Θεστιέων (πληθ. 7.087) τρεις (3) σύμβουλοι, από τον δ. Μακρυνείας (5.241 κατοίκους) τρεις (3) συμβούλους, από τον πρώην δ. Νεάπολης (πληθ. 5.052) τρεις (3) συμβούλους, από τον πρώην δ. Παναιτωλικού (πληθ. 1.853) ένας (1) σύμβουλος, από τον πρώην δ. Παραβόλας(πληθ. 4.482 κατ.) δύο (2) σύμβουλοι, από τον πρώην δ. Παρακαμπυλίων (πληθ. 2.757 κατ.) ένας (1) σύμβουλος, από τον πρώην δ. Στράτου (πληθ. 6.438 κατ.) τρεις (3) σύμβουλοι.
ΣΕ αυτό το ψηφοδέλτιο δίπλα σε κάθε όνομα θα υπάρχει η σημείωση από πού προέρχεται και αυτό γιατί κάθε ψηφοφόρος που ανήκει σε διαφορετική ΕΚΛΟΓΙΚΗ ΠΕΡΙΦΕΡΕΙΑ ψηφίζει (βάζει σταυρό) με διαφορετικό τρόπο. Στην περίπτωση του νέου (Καλλικράτειου) δήμου Αγρινίου, οι ψηφοφόροι που είναι γραμμένοι και ψηφίζουν στην εκλογική Περιφέρεια του παλιού Καποδιστριακού Δήμου θα μπορούν να βάζουν συνολικά τέσσερεις (4) σταυρούς προτίμησης. Από αυτούς οι τρείς (3) θα είναι σε υποψήφιους που προέρχονται από τον παλιό Καποδιστριακό Δήμο και ο ένας (1) από οποιαδήποτε άλλη εκλογική Περιφέρεια.
Σε όλες τις άλλες εκλογικές  (υπόλοιπες εννέα) οι ψηφοφόροι θα ψηφίζουν (βάζουν σταυρό) έναν από την εκλογική Περιφέρεια που είναι γραμμένοι και έναν από οποιαδήποτε άλλη Περιφέρεια.
  1. Εκτός όμως από το ΚΕΝΤΡΙΚΟ ΨΗΦΟΔΕΛΤΙΟ από όπου θα προέλθει το 45μελές Δημοτικό Συμβούλιο του νέου Δήμου, οι ψηφοφόροι θα ψηφίσουν και για την ανάδειξη συμβουλίων στις ΔΗΜΟΤΙΚΕΣ και ΤΟΠΙΚΕΣ Κοινότητες στις οποίες είναι χωρισμένος ο νέος Δήμος. Για να γίνει αντιληπτό τι σημαίνει Δημοτική Κοινότητα και Τοπική Κοινότητα αναφέρουμε ότι στον ΚΑΛΛΙΚΡΑΤΗ πλέον όλα τα χωριά ή κωμοπόλεις που υπήρχαν πριν τον «Καποδίστρια» ή πριν την ΕΘΕΛΟΥΣΙΑ ΣΥΝΕΝΩΣΗ που έγινε πριν τον «Καποδίστρια» εκλέγουν συμβούλους ή αντιπροσώπους.
ΠΩΣ ΓΙΝΕΤΑΙ ΑΥΤΟ
ΔΗΜΟΤΙΚΕΣ ΚΟΙΝΟΤΗΤΕΣ αποκαλούνται τα μέρη εκείνα που ο πληθυσμός του είναι μεγαλύτερος από 2.000 κατοίκους κατά την απογραφή του 2.001. ΤΟΠΙΚΕΣ ΚΟΙΝΟΤΗΤΕΣ όλα τα υπόλοιπα μέρη. Στις τοπικές Κοινότητες όμως όσες έχουν πληθυσμό κάτω από 300 κατοίκους δεν εκλέγουν Συμβούλιο αλλά μόνον έναν (1) που λέγεται αντιπρόσωπος.
ΠΟΙΕΣ ΕΊΝΑΙ ΟΙ ΔΗΜΟΤΙΚΕΣ ΚΟΙΝΟΤΗΤΕΣ ΣΤΟ ΝΕΟ ΔΗΜΟΥ ΑΓΡΙΝΙΟΥ
Σύμφωνα με την απογραφή του 2001 δημοτικές Κοινότητες είναι:

Αγρίνιο (που εκλέγει 11μελές Συμβούλιο), Αγιος Κων/νος (5μελές Συμβούλιο), Καινούργιου (5μελές), Παναιτωλίου (5μελές), Λεπένού (5μελές), Ματαράγκα (5μελές) και Παραβόλα (5μελές). Σε αυτές τις Δημοτικές Κοινότητες (επτά συνολικά) οι ψηφοφόροι έχουν το δικαίωμα να βάλουν μέχρι δύο σταυρούς προτίμησης.
Σε όλες τις άλλες περιπτώσεις (47 οικισμοί με 3μελή Συμβούλια –με πληθυσμό 301 κατοίκους μέχρι 2.000- και 14 οικισμοί –πληθυσμός κάτω από 300 κατοίκους- που εκλέγουν μόνον αντιπρόσωπο) οι ψηφοφόροι βάζουν μόνον έναν (1) σταυρό.
Πιστεύουμε ότι έχουμε ξεδιαλύνει αρκετά το τοπίο. Αν και πιστεύουμε ότι οι μεγαλύτερης ηλικίας αλλά και οι νεώτεροι που δεν πολυασχολούνται δύσκολα θα βγάλουν άκρη. Κάθε αρχή και δύσκολη…. Πάντως και σε κάθε περίπτωση καλή ψήφο!!!
 
http://gatosstakeramidia.blogspot.com/

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου